گفتنی است شهرک راهبردی کفرنبوده که در شمال غربی شهر حماه و ۵۰ کیلومتری آن قرار دارد از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا و خط دفاع اول از عمق استان ادلب است. در واقع کفرنبوده و قلعه المضیق به مثابه عقبه شمال غربی حماه و رسیدن به عمق حومه جنوبی ادلب است.
به نظر میرسد که دولت سوریه در تلاش است تا با انجام حملات پیشگیرانه از گسترش دامنه جنگ به حماه و لاذقیه، و به منظور محافظت از ساکنان شهرکهای شیعه نشین نبل و الزهرا در حومه حلب جلوگیری کند.
فرماندهی این نبرد سرنوشت ساز را ژنرال معروف سوری سهیل الحسن بر عهده دارد که گفته می شود تاکنون در هیچ عملیاتی شکست نخورده است و به همین دلیل از احترام ویژه ای در میان نظامیان سوریه برخوردار بوده و حضور او عامل روحیه بخش مهمی برای آنها محسوب میشود.
روسیه و مواجهه با مخالفان در شورای امنیت
اما همزمان با پیشروی ارتش سوریه کشورهای غربی و عربی سعی کردند تا با صدور قطعنامه ای در شورای امنیت سازمان ملل، دمشق را وادار به توقف عملیات و تروریستها را از شکست احتمالی نجات دهند. تلاشی که البته با مخالفت مسکو به ثمر نرسید و این کشورها تنها به صدور بیانیه ای غیرالزام آور کفایت کردند. در این بیانیه 11 عضو از 15 عضو شورای امنیت اعلام کردند: «همه طرفهای درگیر در سوریه باید به اصول کمکهای بشردوستانه و نیز آتشبس امضا شده در سال گذشته پایبند باشند».
این بیانیه از سوی آلمان، بلژیک و کویت ارائه شده بود. پس از این نشست بی نتیجه به نقل از شبکه خبری روسیا الیوم، ولادیمیر سافرونکوف، معاون نماینده دائم روسیه در سازمان ملل اظهار کرد: مانع از انتشار بیانیه مطبوعاتی درباره سوریه از سوی شورای امنیت شدیم که خلاصه محتوای آن بد جلوه دادن وضعیت ادلب بود.
سافرونکوف گفت: «کشورهای غربی باید اعتراف کنند که گروههای مسلح وابسته به گروه تروریستی جبهه النصره با اسامی مختلف در ادلب فعالیت دارند». وی همچنین خواستار احترام به اصل حاکمیت ملی، استقلال، وحدت و تمامیت ارضی سوریه نه در کلام بلکه در عمل شد.
اما در اعلام مخالفتی دیگر خلوصی آکار وزیر دفاع ترکیه نیز با تاکید بر لزوم پایان عملیات ارتش سوریه در ادلب گفت: ما انتظار داریم روسیه اقدامی مؤثر برای جلوگیری از این اقدامات انجام دهد. وزیر دفاع ترکیه در ادامه خواستار بازگشت نیروهای ارتش سوریه به مرزهای تعیین شده در توافق آستانه شد.
سخنان مخالفان عملیات ارتش سوریه در حالی صورت میگیرد که آنکارا در اجرای تعهدات خود در توافق سپتامبر۲۰۱۸برای خلع سلاح گروههای تروریستی در ادلب و اجرایی کردن آتش بس در این مناطق کاملاً ناکام بود و در خلا بوجود آمده گروه ترویستی تحریر الشام یا جبهه النصره سابق توانست بر بیشتر بخشهای این استان سیطره یابد و وضعیت امنیتی، معیشتی و بهداشتی ساکنان ادلب رو به وخامت بگذارد. این در حالی است که اردوغان در آن نشست وعده داده که گروههای مسلح را از شهر ادلب اخراج میکند و حاکمیت آن به دولت سوریه بازمیگردد.
از سوی دیگر نگرانی روسیه از گسترش جبهه نصره و حملات و تحرکات آن در شمال حما است که اخیراً این گروه توانسته بود به سوی پایگاه هوایی روسیه در الحمیم با موشک هایی که به نظر می رسد از طریق ترکیه به دست آنها رسیده شلیک کنند.
چالشهای بزرگ جنگ
دولت سوریه و متحدانش که در طی سالهای گذشته به تنهایی بار مواجهه و نابودی تروریسم سازمان یافته شده با منابع مالی و کمکهای نظامی غربی و عربی را بر دوش داشتهاند اکنون با گروههای مختلفی در ادلب باید به پیکار بپردازند و همزمان از جان غیرنظامیان نیز حفاظت کنند.
مهمترین گروه هیئت تحریر الشام است که از سال ۲۰۱۷ توانسته است بخش های بزرگی از استان ادلب را تحت کنترل خود درآورد. حزب الترکستانی الاسلامی از دیگر گروههای تروریستی وابسته به القاعده و فعال در ادلب است. از دیگر گروهها در ادلب می توان به جیش البادیه و الملاحم اشاره کرد که از وزن چندانی برخوردار نیستند. در ۱۱ ژانویه ۲۰۸ جیش الملاحم با صدور بیانیهای اعلام کرد که در کنار جیش البادیه در جنوب ادلب می جنگد.
داعش نیز بر روستاها و شهرکهایی میان حماه و ادلب مسلط است که آنها را از هیئت تحریر الشام گرفته است. علاوه براین گروههای دیگری چون احرار الشام، جنبش موسوم به نورالدین زنگی، جیش الاحرار، فیلق الشام، جیش العزه (بخشی از ارتش آزاد سوریه) و برخی گروههای کوچکتر نیز در ادلب حضور دارند.
اما علاوه بر چالش گروههای تروریستی این احتمال که در ادامه جنگ کشورهای غربی و عربی بخواهند با به راه انداختن نمایش حمله شیمیایی از نابودی تروریستها در ادلب و در نتیجه پیروزی کامل ارتش سوریه در جنگ جلوگیری به عمل آوردند بسیار زیاد است.
ارسال نظرات